• titel - nog wijzigen

  (0 stemmen)
  klik voor details
  /upload/253.plaatje.png
  klik voor details
   
 • Wie zijn wij?

  Wij zijn heel erg leuk!

  klik voor details
  klik voor details
 • Zonne-energie

  Werking

  Twee soorten pv-systemen

  Er zijn twee soorten pv-systemen (zonnepanelen), namelijk de netgekoppelde en autonome systemen. Zonnepanelen kunnen de opgewekte energie direct afgeven aan het lichtnet. Dit noemen we netgekoppelde systemen. Een zogenaamde inverter zet de door de zonnepanelen opgewekte gelijkspanning om in 230 V wisselspanning en levert deze aan het lichtnet.

  Bij een autonoom systeem wordt de door de zonnepanelen opgewekte energie opgeslagen in een accu. Vanuit deze accu wordt de energie geleverd aan de verbruikers.

  Een zonnepaneel (pv-paneel) levert gelijkspanning (DC). Een omvormer maakt hier 230 V wisselspanning (AC) van die aan het lichtnet wordt geleverd. De geleverde energie wordt direct in huis verbruikt of wanneer u op dat moment weinig energie zelf verbruikt wordt de overtollige energie teruggeleverd aan het elektriciteitsbedrijf. Bij een draaischijfmeter gaat deze "achteruit" lopen. In geval van een digitale meter welke niet achteruit kan lopen, dient u contact op te nemen met uw energiebedrijf. In veel gevallen wordt al dan niet tegen kostprijs een draaischijfmeter of een speciale digitale meter geplaatst. Heeft u een grote installatie dan wordt vaak op basis van een teruglevertarief een verrekening van de teruggeleverde energie gemaakt.

  Let op: het pv-systeem levert alleen energie/vermogen aan uw huisinstallatie of het net wanneer het systeem aangesloten is op het 230 V lichtnet. Dus wanneer het lichtnet uitvalt dan stopt de inverter met stroom leveren. (veiligheidseis)

  Keuze tussen de twee soorten pv-systemen

  Een voordeel van het netgekoppelde pv-systeem is dat er geen accu nodig is. Deze accu's zijn namelijk duur, groot en zwaar. Daarnaast vereisen ze onderhoud en hebben ze een beperkte levensduur. Ook kan bij een netgekoppeld pv-systeem alle geleverde energie worden afgegeven. Dat wordt ofwel direct in huis verbruikt of aan het lichtnet teruggeleverd. Het derde voordeel is dat netgekoppelde systemen in Nederland worden gesubsidieerd waardoor de aanschaf van zo'n systeem heel aantrekkelijk wordt.

  Bij een autonoom pv-systeem wordt geen energie meer geleverd als de accu vol is. Hiertegenover staat als voordeel dat daar waar geen lichtnetaansluiting is toch elektrische apparaten en verlichting kunnen worden toegepast. De zonnepanelen leveren hun energie aan een accu (meestal 12 of 24 V). Vanuit de accu kan met behulp van een inverter 230 V wisselspanning worden gemaakt.

  klik voor details
  /upload/449.zonnepaneel.jpg
  klik voor details