• Chocolade

    (13 stemmen)

    Bijna iedereen vind chocolade lekker, dus wij hebben het onderwerp chocolade gekozen.

    klik voor details
    /upload/2203.Chocola.jpg
    klik voor details
     
  • Wat is chocolade?

    Chocolade hoort bij de groep snoep. Alleen moet je niet zuigen want dan gaat hij smelten. Choclade is niet goed, daarvan kun je heel dik worden. Het is een dikmakertje. Je mag het wel 1, 2 of 3 keer per week eten anders krijg je hoofdpijn of buikpijn. Maar je kan ook ziek worden en dat is niet zo fijn.

    klik voor details
    /upload/2492.Chocola 1.jpg
    klik voor details
  • Hoe wordt chocolade gemaakt?

    Cacaobomen groeien in warme landen. De cacaoboom (Theobroma cacao) wordt geteeld in landen rond de evenaar en levert cacaobonen, waarvan onder meer chocolade wordt gemaakt. Hij groeit tussen 20 graden noorderbreedte en 20 graden zuiderbreedte, maar stelt hoge eisen aan neerslag, temperatuur en bodemvruchtbaarheid. Cacaobomen groeien slecht in de volle zon.

     

    Waar wordt chocolade gemaakt???

    De chocolade doorloopt een lang trajet van fijnwalsen (om de deeltjes in de chocolade zo fijn mogelijk te maken), opwarmen, concheren (een bewerking waarbij de hete chocolade urenlang wordt omgeroerd) en temperen (een zeer langzame temperatuursdaling). Door deze bewerking zorgt de fabrikant ervoor dat het smeltpunt van chocolade iets lager ligt dan de lichaamstemperatuur, waardoor het in de mond smelt en op die manier een meer uitgesproken smaak krijgt.

     

    Nu komt het waar chocolade gemaakt wordt chocoladebonen groeien in warme landen zoals Afrika, Amerika maar wel komen ze het meest voor in oerwouden.

    klik voor details
    /upload/2493.cacaobonen.jpg
    klik voor details
  • Vragen

    1. Hoe wordt het vervoerd?

     

    2. Uit welk land komt het?

     

    3. Hoe wordt de cacao fijn gemalen?

     

    4. Kun je het overal kopen?

     

    5. Welke bestandmiddelen zijn heel belangrijk?

     

    6. Welke chocolade is het bitterste voor sommige mensen?

     

    Antwoorden:

    1. Met een vrachtschip

    2. Zuid-Amerika

    3. Met een machine

    4. Bij supermarkten en speciaalzaken

    5. Cacoabonen en suiker

    6. Pure chocolade

    klik voor details
    /upload/2494.Chocola 2.jpg
    klik voor details
  • Het Idee

    Het vrachtschip dat we hebben gemaakt is milieuvriendelijker, omdat je het meteen in de boot kan halen. In de fabriek wordt hier veel meer stroom voor gebruikt. We wisten dat een schip niet op de weg kon rijden, daarom hebben we ook een vrachtwagen gemaakt zodat het meteen naar de fabriek kan worden gereden en de chocola kan worden afgemaakt.

     

    We hebben ons idee gepresenteerd op 11 juni 2013 in de klas. We hebben dit gedaan door middel van een powerpoint presentatie.

     

    Stem op ons!

    klik voor details
    /upload/2513.P1000533.JPG
    klik voor details
  • Het Idee

    Het vrachtschip dat we hebben gemaakt is milieuvriendelijker, omdat je het meteen in de boot kan halen. In de fabriek wordt hier veel meer stroom voor gebruikt. We wisten dat een schip niet op de weg kon rijden, daarom hebben we ook een vrachtwagen gemaakt zodat het meteen naar de fabriek kan worden gereden en de chocola kan worden afgemaakt.

     

    We hebben ons idee gepresenteerd op 11 juni 2013 in de klas. We hebben dit gedaan door middel van een powerpoint presentatie.

     

    Stem op ons!

    klik voor details
    /upload/2514.P1000533.JPG
    klik voor details