• Titel van inzending

  (0 stemmen)
  klik voor details
  /img/missing-medium.jpg
  klik voor details
   
 • Namen

  Manon van Zanten a3b
  Lizet Genefaas g3a

  Marloes Albers a3c

  klik voor details
  klik voor details
 • Opdracht van woensdag

  Verslag BMC Helmond

  Het BioMetrisch Centrum (BMC) in Helmond is een kleine praktijk die klanten helpt die klachten hebben over neurologische of psychische klachten. Een neurologische klacht is bijvoorbeeld als je niet goed kunt (in)slapen en een psychische klacht is bijvoorbeeld migraine. Door middel van neurofeedback kunnen deze klachten worden verholpen. In je hersens zitten miljarden hersencellen, ook wel genoemd: neuronen. Deze neuronen regelen alles in je hersens. Of je nu gaat rennen, slapen, lezen of rekenen, het wordt allemaal geregeld door de neuronen. De neuronen produceren hersengolven. Die zijn bij ieder mens wel net iets anders. Maar er zijn ook mensen met afwijkingen in hun hersengolven. Dit leidt tot klachten zoals migraine, faalangst, slecht slapen, dyslexie, autisme, epilepsie, je slecht kunnen concentreren en ga zo maar door.  Als je hersengolven afwijken kun je een neurofeedback doen. De therapie gaat als volgt: je krijgt een paar elektroden op je hoofd aangesloten en je hersenactiviteiten worden gemeten door middel van EEG-apparatuur. Op de computer komen dan 6 verticale balkjes te staan: 3 voor langzame hersengolven en 3 voor snelle hersengolven. Elke balk betekent iets: bijvoorbeeld als het meest rechtse balkje te hoog is dan heb je last van stress. Is weer een ander balkje te laag dan heb je ’s avonds moeite met inslapen. Door middel van animaties kun je leren om je hersengolven zo te trainen dat ze omhoog gaan, of juist omlaag.

  We hebben tijdens onze excursie ook een aantal vragen gesteld:

  ·         Hebben jullie altijd dezelfde apparatuur gebruikt?

  Het BMC bestaat nog niet zo lang in Nederland, namelijk 5 jaar. Deze apparatuur gebruiken wij al sinds die tijd maar er zijn wel steeds kleine vernieuwingen aangebracht.

  ·         Hoe ben je erop gekomen om dit werk te doen?

  Ik deed al werk in het welzijn van mensen. Een vriend van mij had autisme en is in aanraking gekomen met het biomedische ...Dit interesseerde mij en toen heb ik de opleiding gedaan voor de neurofeedback.

  ·         Hoe zie jij het bedrijf in de toekomst?

  Er zijn nu 24  vestigingen en er zullen er ook een hoop bijkomen. Neurofeedback zal binnenkort tot de reguliere gezondheidszorg horen en er zijn ook steeds meer neurotherapeuten.


   

  Vragen op voorbereiding van presentaties donderdag

  Brainport Health Innovation

  1.    Vergrijzing is een belangrijke trend waar Brainport Health Innovation op inspeelt. Noem een aantal andere problemen op gebied van zorg waarbij we oplossingen kunnen bedenken.

  ·        Te weinig bejaarde te huizen of dag op vangen waar de ouderen de dag door kunnen brengen.

  ·        Meerdere posten waar als er een noodgeval is je meteen heen kunt gaan en niet eerst een afspraak hoeft te maken.

  2.    Hoe denk jij je ouders op hun oude dag te kunnen helpen? Wat voor problemen denk jij voor hun te kunnen oplossen door middel van innovaties in de techniek.

  ·        Ik denk het helpen met dagelijkse dingen zoals het koken of boodschappen doen. Gewoon ze te helpen met kleine dingetjes die ze zelf niet meer zo goed kunnen.

  ·        Door middel van hulp middelen bijvoorbeeld aan gepast bestek of kookgerei waardoor ze toch zelfstandig hun boterham of maaltijd klaar kunnen maken.

   

  Energieneutraal wonen in Brainport

  1.    Energie die je thuis gebruikt voor onder andere je wasmachine, televisie en computer wordt nu geleverd door centrales die gestookt woorden op brandstoffen die opraken. Hoeveel gas en elektriciteit wordt bij jou thuis per jaar verbruikt?

  ·        Elektriciteit: 4371 Kwh  

  ·        Gas:  1435 kubieke meter.

  2.    In de toekomt ( met de nodige technologie) kan je thuis veel energie besparen en wat je toch aan energie nodig hebt slim zelf opwekken uit natuurlijk herwinbaren bronnen zoals de zon. Hoe zou jij zelf een energieleverende woning kunnen maken?

  ·        Ik zou op mijn dak zonnepanelen aanbrengen waardoor ik zelf mijn energie kan opwekken. Ik zou ook een soort boiler aanschaffen waardoor ik niet onnodig te veel energie moet gebruiken om mijn water op te warmen.

   

  Design Connection Brainport

  1.    Wat voor problemen komen bij jullie thuis in het dagelijks huishouden voor? Gebruiken jullie producten die onhandig in gebruik zijn? Noem een aantal voorbeelden.

  ·        De vaatwassser werkt niet altijd even goed, sommige vaat blijft vies. Van het mixen van beslag krijg je meestal een lamme arm, dus dat zou ook wel verbeterd kunnen worden. Bij chocoladepasta/jampotjes blijft het restant altijd onderin zitten, als je dat eruit wilt halen wordt je hele hand/mes vies.

  2.    Is er iets wat je in de toekomst dolgraag mee zou willen ontwerpen? Kies uit de sectoren automotive of food. Hoe zou jij die probleemoplossend ontwerpen.

  ·        Ik zou chocola/snoep uit willen vinden waar je niet dik van wordt. En een alternatief voor de mixer uitvinden. Ook zou ik chocoladepasta / jampotjes verbeteren door de inhoud vanzelf omhoog te laten komen. Ik zou ontwerpen door eerst te kijken wat het probleem is en daarna te kijken hoe ik het zou op kunnen lossen.

   

   

   

  klik voor details
  klik voor details
 • Opdracht van maandag

  Opdracht 1:

  a) Wat zijn trends en trendwatchers?

  Een trends is als iets op een bepaald moment sterk in de mode is en dit ook voor langere tijd blijft.

  Trends zijn dingen die veel mensen willen hebben omdat ze erbij willen horen, en het is op dat moment helemaal 'hot'! Iedereen denkt als hij trends hoort aan populaire kleren, maar het kan ook een bepaald spelletje zijn zoals pokémon kaarten, voetbalplaatjes en Diddle.

  Trends is één periode. Soms komt een trend steeds weer terug, zoals knikkeren. Ook is de jojo teruggekomen, maar vroeger had je een houten jojo en nu heb je er met lichtjes met muziekjes enz. Trends worden steeds gekker maar sommige ook mooier. Trends bestaan natuurlijk al heel erg lang. Vroeger al waren er dingen die iedereen dan wilde hebben of doen. Wat dacht je van gebloemd behang, lange haren, hippie muziek, jaren zestig kleding, touwtje springen en tollen.

  Trends staan uitgelegd in de Van Dale als: "Ontwikkelingslijn, met name het algemeen verloop van statistische cijfers".

  Een trendwatcher kijkt naar wat leeft in de samenleving, zoekt naar een nieuwe trend en vraagt zich daarbij af: 'Voor wie of wat staan de mensen binnenkort in de rij?' Een trendwatcher moet je niet verwarren met een trendsetter, want een trendsetter is degene die een trend zet, bewust of onbewust, en de trendwatcher houdt die trend in de gaten.

  b) Samenvatting van de video: Carl Rohde

  Carl Rohde werkt voor een bedrijf. Het bedrijf heet: ‘science of the time’ een trend onderzoek bureau. Het is het meest geputeerde  trend onderzoekers bureau van de wereld. Je hebt twee verschillende trendwatchers. De kijkende trendwatcher, dat zou iedereen kunnen zijn en de trendwatcher die nader onderzoek doet naar de trends in de toekomst. Het bedrijf is in het begin alleen opgezet in europa maar nu is het al zo gegroeid dat het wereldwijd bekent is. Binnen het bedrijf werken coolhunters. Dat zijn een paar geselecteerde mensen die in verschillende steden in de wereld bekijken wat de trends er zijn en waarom juist die trends er zijn. Ze doen dus onderzoek naar de trends in verschillende steden. Een voorbeeld daarvan is recessie trends: er wordt gekeken naar de oude top 15 van trends en wat daar sins de recessie aan is veranderd en waarom juist dat gebeurt is. Er zouden 4kwadranten de oorzak van kunnen zijn waarom juist dat wel of niet veranderd is.

  Als ze de onderzoeken naar de trends in die stad hebben gedaan word de informatie die ze verzameld hebben ge-upload. Als ze dat gedaan hebben mogen ze weer verder naar de volgende stad om verder werk te verrichten. Voor dit alles heeft de meneer Rohde 25 universiteiten bezocht, om daar studenten te leren trendhunten. Dit werd gedaan doormiddel van veel trainen en een spoedcursus.Het is een wereldwijd project en op het einde word er een congres gehouden op de Fontis. Elke 6 weken wordt er een top15 van trends weergegeven, met daarin waarom juist die trend en op dat moment aan de gang is.Er zijn dan 60 voorbeelden en daar woorden de 15 scherpste uitgekozen.

  c) Samenvatting van de video: Rob Creemers
  Technologie is bepalend voor de (toekomst van de) mensheid. Mobieltjes zijn er nu al veel meer dan 10 jaar geleden, dus hoe zou het dan zijn als we weer 10 jaar verder zijn? Wat betekent technologie voor mij en wat is het in de toekomst? Wat voor invloed heeft het dan op mij?

  Er zijn in de toekomst misschien wel armbanden waarmee je kunt communiceren.Technologie is eindeloos. Je gaat ontwikkelen, als het toetsenbord van een mobiel niet kleiner kan doe je het anders.Er zijn kunnen apparaten komen die je bloedcellen in de gaten houden. 1969: internet werd uitgevonden www= worldwide web, informatie is heel makkelijk te vinden. 100 mln websites. 14 miljard websites. 80 procent is online. Jongeren: vinden beste medium ooit Internet raakt meer mensen. Het Internet is een extra taal die je moet begrijpen.

  In de toekomst nemen geboorten nemen af en mensen worden ouder. 40% is ouder dan 55 jaar. Regering moet meer uitgeven aan pensioen, verzekering: meer betalen voor gezondheidskosten. Technologie moet er in de toekomst voor gaan zorgen dat er meer dingen geproduceerd zullen worden en dat oudere mensen parttime kunnen werken.

  Er zal in de toekomst een grote klimaatverandering komen. Fossiele stoffen raken op. Maar de regering heeft geen aandacht voor het klimaat.

  Er komt in de toekomst ook grote concurrentie voor bijvoorbeeld het maken van producten. Nederland moet na gaan denken over: is er vraag naar bepaalde producten? Kan het in Azië goedkoper? Kan de computer het sneller? We moeten ons ook gaan specialiseren in de dingen waar we goed in zijn. Bijvoorbeeld bloemenexport of deltawerken. Beter zijn dan andere landen kan dus ook belangrijk zijn.

  In de toekomst is lokaal het beste, want de mensen in Azië kunnen niet via de computer bijvoorbeeld zorgen voor ouderen.

  Al met al zorgt technologie ervoor dat je mondiaal moet denken.

  In je eigen leeftijdscategorie zullen trends een grote rol spelen. Bijvoorbeeld methodes in het onderwijs en jongerenorganisaties. Je merkt hier zelf veel van want heel veel wat je doet wordt bepaald door trends. Bijvoorbeeld communicatie. Dingen die worden uitgevonden en in gebruik genomen door iedereen. Je merkt er dus heel veel van.

   

  Samenvatting trends in onze eigen leeftijdsgroep
  Voor onze leeftijd zijn nu de mobiele telefoons met touchscreen en/of querty toetsenbord nu echt een trend. Bijna iedereen heeft er wel een en bijna iedereen wil het nieuwste van de nieuwste. Je merkt dat als je nog een 'ouderwets' mobiel hebt, je raar word aangekeken. Ook is Hyves een enorme trend en bijna iedereen heeft wel een account daarop. De computer is ook een 'must have' voor kinderen van onze leeftijd. Er worden ook steeds meer opdrachten door school gegeven die je op de computer moet maken.  

  Discussievragen

  1. Wat is domotica, wat zou je in de toekomst in je huis willen hebben, waarom?

  ·        Lizet en Marloes: "Domotica is het verbeteren van het wonen en leven door technologie. Ik zou het wel leuk vinden als ik dit in de toekomst aan domotica zou hebben:
  - Het aanvullen van de keukenvoorraad en plaatsen van een bestelling via internet bij de supermarkt. Dat is omdat ik het dan zelf niet bij hoef te houden.
  -Sauna die op temperatuur staat wanneer men thuiskomt na een vermoeiende werkdag. Omdat dat het zowiezo al fijn is als je een sauna zou hebben, en wanneer die al meteen op temperatuur is wanneer jij het wil, het nog fijner is.
  -Sensoren ontsteken de verlichting als een persoon in de buurt komt en doven ze als er niemand meer is. Dat is handig omdat je zo geen energie verspilt en je niet aan het licht hoeft te denken."

  ·        Manon: " Ik zou in de toekomst willen dat er apparaten zijn die bijvoorbeeld je groenten kunnen wassen en allerlei dingen kunnen bakken, koken en frituren enzo want dat zou veel tijd schelen als je moet koken en het is ook handig voor mensen die niet meer zelf kunnen koken maar het nog wel willen (bijvoorbeeld ouderen of gehandicapten). Bij het koken kunnen deze apparaten dan helpen."

  2. Wat is volgens jou de toekomst van internet?

  ·        Lizet: "Internet zal een nog belangrijkere rol spelen in de samenleving en bijna alles zal via internet geregeld worden. Online shoppen wordt ook meer gebruikt omdat het makkelijker is. Hyves en Twitter zullen ook nog meer bezocht worden."

  ·        Marloes: "Ik ben het helemaal met lizet eens ik denk dat voortaan op scholen alles via laptops gedaan gaat worden en dat er geen boeken meer nodig zullen zijn, omdat alles digitaal aangeleverd zal worden."

  ·        Manon: " De toekomst van internet is in ieder geval meer overzicht bij verschillende sites. En dat je ook videogesprekken kunt voeren van hoge kwaliteit. Internet is in de toekomst ook overal draadloos dus ook overal bereikbaar."

  3. Wat kan een mobieltje allemaal over 5 jaar?

  ·        Lizet: "Nu kan het al veel, maar straks nog meer. Behalve alle dingen wat ie nu al kan, kan ie later: het weer voorspellen, als tv functioneren, afstandbediening zijn voor apparaten thuis en voor bijv. de auto."

  ·        Marloes: "Ik denk dat je mobieltje dadelijk net zo veel gaat kunnen als je nu al op bijvoorbeeld je laptop kunt doen."

  ·        Manon: " Het mobieltje van de toekomst heeft een uitvouwbaar toetsenbord die je heel klein kunt opvouwen. Het heeft nog wel hetzelfde formaat zodat je hem nog wel in je broekzak kunt doen. Het scherm kun je ook groter maken door het uit te vouwen. Op elk mobieltje zit nu internet en GPS."

  4. "Echt geavanceerde technologie is niet te onderscheiden van toverkunst"

  ·        Lizet: "Ik vind dit deels kloppen. Later zul je in een handomdraai van alles kunnen doen, op die manier zou je technologie kunnen vergelijken met toverkunst. Maar bij technologie zijn er mensen nodig die zorgen dat jij in een handomdraai alles kunt doen, bij toverkunst niet."

  ·        Marloes: "Ik vind dat het niet helemaal klopt want voor geavanceerde techologie is een verklaring voor en voor toverkunst niet."

  ·        Manon: " Dat zou wel gaaf zijn maar het kan toch niet helemaal. Er zullen misschien wel veel robots zijn die heel veel voor je doen maar toverkunst is toch nog iets anders dan technologie ook al is die zo geavanceerd. Dingen zou je denk ik nooit kunnen laten zweven…"

  5. Wat vind je van de invoering van het elektronisch dossier van iedere Nederlander?

  ·        Lizet: "Van de ene kant goed, omdat het dossier niet snel kwijtraakt en snel ingezien kan worden. Van de andere kant ook weer niet, want bijna alles wat elektronisch is kan gehackt worden."

  ·        Marloes: "Ik vind het opzich wel slim zo kan het niet snel kwijtraken."

  ·        Manon: " Het is wel handig, en overzichtelijker. En het neemt veel minder ruimte in dan alles op papier dat je moet bewaren. En als je het op papier hebt en er komt een brand…. maar een elektronisch dossier is toch ook riskant want er kan van alles misgaan en dan ben je alle gegevens van iedere Nederlander kwijt. Maar ja dat kan ook bij papieren dossiers dus misschien zijn elektronische dossiers toch handiger…"

  6. Welke sector zal over 10 jaar groter zijn dan nu?

  ·        Lizet: "Gezondheidszorg, de biomedische technologie zal zich enorm ontwikkelen en er zullen meer dingen op medisch gebied mogelijk zijn."

  ·        Marloes: "Ik ben het met Lizet helemaal eens."

  ·        Manon: " Nou de landbouwsector zal in ieder geval niet groter worden in Nederland, want alles is dan heel erg gemoderniseerd. De gezondheidszorg zal misschien wel groter zijn want er zijn dan misschien wel meer ziektes ontwikkeld ofzo… en het onderwijs zal denk ik wel groter zijn want ik denk dat er over 10 jaar weer meer mensen zijn en dus ook kinderen en dus ook meer onderwijs."

   

  7. Wat is globalisering en wat zijn daarvan zoal de gevolgen, kan het gevolgen hebben voor jouw toekomst?

  ·        Lizet, Marloes en Manon: "Globalisering is het doorgaand proces van het uitwisselen van producten en ideeën over de hele wereld. Het gevolg daarvan is dat de wereld meer in contact komt met elkaar en meer gaat samenwerken. Het kan gevolgen hebben op mijn toekomst doordat de wetenschap zich ook steeds meer gaat ontwikkelen."

  8. Welke grenzen zijn er aan technologie?

  ·        Lizet: "Er zijn geen grenzen, mensen weten nog niet hoe alles in elkaar zit, maar die tijd zal snel komen. De vooruitgang van de technologie in de afgelopen jaren is enorm."

  ·        Marloes: "De grenzen liggen bij dingen die op dit moment echt nog niet mogenlijk zijn."

  ·        Manon: " De grens van technologie ligt volgens mij bij de zwaartekracht, in ieder geval. Die kun je nooit opheffen (op aarde dan)."

  9. "De wereld verandert, wie zich niet aanpast, overleeft het niet."

  ·        Lizet: "Mee eens. Als mensen later niet weten hoe ze alle apparatuur werkt, dan heb je er niets aan. De wereld zal later een soort van geautomatiseerd worden."

  ·        Marloes: "Het klopt alles veranderd met de tijd en als je zelf ook niet veranderd overleef je het niet."

  ·        Manon: " Dat kan best kloppen, als alles wat met eten te maken heeft en je past je niet aan dan verhonger je…."

  10. Energiebesparing in en rondom je huis. Hoe wordt dit in de toekomst verwezenlijkt?

  ·        Lizet: "Er zal veel gebruik worden gemaakt van zon-energie en windenergie. Alles wordt aangepast op verbruik."

  ·        Marloes: "Overal wordt er rekening gehouden met het energie verbruik zodat er zo weinig mogenlijk energie doelloos verloren gaat."

  ·        Manon: " In de toekomst is misschien wel elk huis voorzien van zonnepanelen. Overal rijden elektrische of zuinige auto’s en elektrische energie wordt op een milieuvriendelijke manier opgewekt."

  11. Wat worden de grootste veranderingen in mobiliteit?

  ·        Lizet: "Auto's kunnen voortaan vliegen."

  ·        Marloes: "Er wordt veel veranderd in het verkeer denk ik, bijvoorbeeld alle treinen worden gemobiliseerd geen conducteur meer enzo."

  ·        Manon: " Auto’s worden heel erg uitgebreid en fietsen ook. Op fietsen komt bijvoorbeeld een houder voor je mobiel ofzo."

   

  klik voor details
  klik voor details
 • Opdracht van dinsdag

  Een omschrijving van het bedrijf en op de welke trends men zich richt.

   

  Het BioMetrisch Centrum (BMC) in Helmond is een centrum

  Dat zich bezig houd met hersenmetingen en neurofeedback-behandelingen.

  Dat is een behandeling waarbij afwijkende hersengolven

  getraind worden om klachten te verminderen. De behandeling is gebaseerd op gegeven dat bepaalde psychische klachten gepaard gaan met afwijkende hersengolven.

  Deze onderzoeken voldoen aan de hoogst mogelijke kwaliteitseisen.

  Er is door onderzoek aan aangetoond dat neurofeedback bij een reeks klachten en aandoeningen succes vol is, dan moet het wel goed uitgevoerd zijn.

  BMC Besteed veel aandacht aan onderzoek, ontwikkeling en scholing.

  Allen medewerkers en praktijkhouders van BMC werken volgens strikte kwaliteitseisen.

  De behandelingen van BMC voldoen aan de laatste stand van de wetenschap en techniek.

  De trend waar het BMC zich dus nu opricht is het hierboven genoemde neurofeedback.  Ze proberen doormiddel van vele onderzoeken de behandeling steeds meer te verbeten.

  Er wordt gekeken wat er anders zou kunnen gedaan worden, en wat de verbetering voor in de toekomst zou kunnen zijn.

   

  Een trend waar men zich op mag richten in de toekomst

  Een trend van het Biometrisch Centrum in Helmond waarop men zich in de toekomst op mag richten is bijvoorbeeld andere en gemoderniseerde apparaten voor de neurotherapie. Dat ze bijvoorbeeld een nieuw soort lichtstraal ontwikkelen waarbij de hersengolven ook gecorrigeerd kunnen worden. Dit wordt nu gedaan door andere methoden. In de toekomst kunnen er dus misschien wel andere dingen worden uitgevonden om dit te doen. Neurotherapie is een behandelingswijze bij psychische en neurologische klachten en is gebaseerd op de verbetering van de hersenactiviteit. Neurotherapie helpt bij psychische klachten en is daarom belangrijk dat het zich goed blijft ontwikkelen. Neurotherapie is nu sterk in ontwikkeling en ook sterk in opkomst. Er wordt verwacht dat neurotherapie binnen enkele jaren tot de reguliere gezondheidszorg zal behoren en het aanbod van neurofeedbacktherapeuten groeit nu dus ook.

   

  Vragen die wij willen stellen:

  1.    Wat zijn de nieuwste apparaten hier?

  2.    Wat is het leuke aan hier te mogen werken?

  3.    Wat zal er aan dit bedrijf veranderen in de toekomst denk je?

  klik voor details
  klik voor details
 • Presentatie

  klik voor details
  /img/missing-medium.jpg
  klik voor details
 • Uitwerkingen presentatie

  Presentatie uitwerking
  Brainport algemeen: Is de regio Eindhoven. In die regio houdt men zich bezig met het maken, bedenken en produceren van moderne producten. Dat kunnen producten zijn producten als een nieuw soort computer, een nieuw soort internet, tv kunnen kijken op je mobiel en dat soort dingen. Samen met Rotterdam (Seaport) en Amsterdam (Airport) is Brainport het fundament van de Nederlandse economie. Bij Brainport spreken ze ook van verschillende speerpuntsensoren, dit zijn een soort afdelingen van Brainport. Die speerpuntsensoren zijn; high tech systems & materials, lifetec, design, automotive en food.

   

  Lifetec: Houdt zich bezig met Medische technologie en life sciences.
  Philips Medical Systems, is de bedenker en maker van onder andere de MRI scanner. Ook de Technische Universiteit Eindhoven investeert veel researchcapaciteit in biomedische en medische technologie. Dit onderzoek is multidisciplinair en wordt uitgevoerd in samenwerking met de industrie en medische instellingen in de regio.  

  Een interessante spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven is 'hartkleppenfabriek' QTIS/e. QTIS/e maakt voor hartpatiënten een nieuwe hartklep van levende cellen van de patiënt zelf. Deze zogenaamde 'one valve for life' hartklepvervanging groeit mee met de (jonge) patiënt waardoor er maar één operatie nodig is. De hartkleppen worden in een bioreactor gekweekt en met behulp van mechanische belasting 'getraind' om sterk weefsel te maken.  

  Een ander voorbeeld van een recente Brainport innovatie is de 'iPill' voor de behandeling van de Ziekte van Crohn of andere vormen van chronische darmontsteking. Philips Research ontwikkelde een sonde in de vorm van een pil die simpel wordt ingeslikt en de ziekte ter plekke behandelt. De slimme pil werkt als een soort mini-dokter in het lichaam van de patiënt. De iPill is ongeveer 1 x 2.5 centimeter groot, bestaat uit een medicijnreservoir, een microprocessor (die een vloeistofpompje aanstuurt), een batterij, en sensoren die de PH-waarde en de temperatuur meten. Door middel van een radiochip zendt de pil gegevens (over onder andere de lichaamstemperatuur) naar een computer, die de iPill dan van verdere instructies voorziet.

   

   

  Het project brainport.

  In samenwerking met Brainport Eindhoven hebben we deze week dus een projectweek gehad.

  Waarin we ons verdiept hebben in verschillende sectoren.

  We hebben gekeken hoe het er nu aan toe gaat bij verschillende bedrijven, doormiddel van het bezoeken van deze bedrijven.

  Daar kregen we daar nadere uitleg over de manier van werken en de functie van het bedrijf. Daarbij zijn we ook gaan kijken hoe de bedrijven en sectoren zich in de toekomst uit gaan breiden. Dus hoe het er in 2020 eruit gaat zien.

  Het doorlopen van de dagen:

           Maandag:

  §         Presentatie Christianne Heselmans

  §         Thuisopdrachten:

  §         Trends & trendwatcher

  §         Video’s

  §         Stellingen

  Bij de presentatie werd er uitgelegd wat precies de bedoeling van het project was, er werd ook informatie gegeven over de verschillende sectoren waar verschillende groepjes de afgelopen dagen zich in verdiept hebben.

  We hebben thuis ook opdrachten moeten maken.

  We moesten video’s bekijken. Een daarvan ging over een interview met Carl Rohde. Hij is een eigenaar van een trend onderzoek bureau.

  Dat is een bedrijf met mensen in dienst die trendwatcher zijn.

  Ze worden daar opgeleid tot een goede trendwatcher

  Een trendwatcher is iemand die op onderzoek gaat in verschilldende steden. Hij of Zij onderzoekt daar wat op dat moment de trend is en of de trends in de jaren zijn veranderd of nog zullen gaan veranderen.

  We hebben ook een video van Rob Creemers gezien.
  Hij verteld daarin dat er in de toekomst veel gaat veranderen,

  De technologie wordt anders maar dat niet alleen ook de gemiddelde leeftijd in Nederland zal gaan stijgen waardoor veel aan gepast zou moeten worden. Of wat er gaat veranderen aan bijvoorbeeld het klimaat.

  Over de veranderingen in de toekomst hebben we een aantal stellingen gekregen waar onze mening over gevraagd werd.

           Dinsdag:

  §         Film & presentatie door Elies Lemkes

  §         Workshop

  §         Thuisopdrachten:

  §         Voorbereiding bedrijvenbezoek

  We hebben als introductie van de dag een filmpje en presentatie te zien gekregen door Elies Lemkes.
  Zij heeft nog meer uitgelegt over brainport en door het filmpje heeft haar verhaal goed ondersteund.

  Per lid van het groepje werd ieder 2vragen over de verschillende onderwerpen gesteld. Per persoon moest men zich dan in dat onderwerp verdiepen. De onderwerpen waren:

  Energieneutraal wonen in Brainport

  Brainport Healt Innovation

  Design Connection Brainport

  Ook moesten we ons vast voorbereiden op het bezoek van het bedrijf.

  Dit moesten we doen door wat informatie over het bedrijf op te zoeken.

           Woensdag:

  §         Bedrijven bezoek

  §         Thuisopdrachten:

  §         Verslag bedrijvenbezoek

  §         Voorbereiding gegeven presentaties

  Op woensdag hebben we een bedrijf bezocht.

  Het bedrijf wat wij bezocht hebben was het BMC Helmond.

  Daar kregen we uitleg of het neurofeedback. Dat is een methode om je hersengolven te trainen waardoor je neurologische of psychische klachten minder zoude moeten worden.

  Je leert daar om je hersengolven niet te hoog te laten komen.

  Ze doen dat doormiddel van verschillende animaties waardoor als je ene hersengolf omlaag gaat je beloond wordt. Hoe vaker je dit doet hoe meer controle je over die hersengolf krijgt en waardoor de klacht waarschijnlijk zal minderen of zelf helemaal zal verdwijnen.

           Donderdag:

  §         Presentatie Chris Voets

  §         Presentatierondes

  §         Thuisopdrachten:

  §         Collage en presentatie maken

  We hebben eerst een presentatie gezien gekregen over Braintrigger. Dat is de site waarin we onze presentatie hebben moeten uploaden.
  Daarna moest ieder lid van het groepje naar presentatie van een onderwerp waar we woensdag 2vragen hebben over moeten beantwoorden.

  Energieneutraal wonen in Brainport

  Brainport Healt Innovation

  We hebben te horen gekregen dat er veel op het gebied van gezondheid gaat veranderen. De gemiddelde leeftijd in Nederland gaat  sterk stijgen(vergrijzing). Hierdoor is er meer hulp nodig voor ouderen, ze willen veel gaan automatiseren waardoor er niet meer hulpverleners hoeven worden ingeschakeld om te mensen te helpen.

  Ze willen bijvoorbeeld via de computer contact leggen naar een huisarts.

  Design Connection Brainport

  We hebben gehoord wat design inhoud, wat je er allemaal mee kunt. Dat design een belangrijk onderdeel is voor het vermakkelijken van je leven. En dat je veel kunt ontwerpen door eerst te kijken naar wat het probleem is. In iedereen zit wel een ontwerper maar niet iedereeverdiept zich daarin

   

           Vrijdag:

  §         Presentaties

  §         Uitreiking

  klik voor details
  klik voor details

Downloads

 • Uitleg bij Collage

 • De Collage

 • Presentatie

  Presentatie over brainport.

 • Uitwerking presentatie

Links